Spanje

Reizen naar Spanje

Karakteristiek
Spanje is een land in Zuidwest-Europa en is onderverdeeld in 17 autonome regio’s. Hierbij horen tevens de Canarische Eilanden en de Balearen. Het toerisme op het vasteland is vooral geconcentreerd aan de Costa’s, waarvan de Costa Blanca, Costa Brava en de Costa del Sol de meest bekende zijn. De Costa Blanca is een van de populairste toeristische kustgebieden met Benidorm als bekendste badplaats voor Nederlanders. Het meest bekende (toeristische) gebied aan de Costa del Sol strekt zich uit ten westen van Málaga. Hier liggen de meest bekende plaatsen, waaronder Torremolinos, Fuengirola, Marbella en Benalmádena Costa. Dit gedeelte is tevens de langst bestaande bestemming met vnl. gebouwen uit de jaren ’70. Het klimaat, de uitgestrekte stranden, de flamenco, de sangria en de mediterrane cultuur zijn slechts enkele van de vele trekpleisters die ervoor zorgen dat Spanje jaarlijks door een groot aantal toeristen wordt bezocht. Naast de lange stranden, hotel- en appartementencomplexen, jachthavens, golfbanen en de vele winkels en horecagelegenheden komt ook het binnenland van Andalusië steeds meer in de belangstelling te staan.

Geografie

Ligging
In Zuidwest-Europa, ten zuidwesten van Frankrijk, op het Iberisch schiereiland, grenzend aan Portugal, de Golf van Biskaje, de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en bij de grens met Frankrijk de Pyreneeën. Verder behoren tot Spanje de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan. Dit zijn Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa en nog enkele kleinere, deels onbewoonde eilanden. Voor de oostkust van het vasteland liggen de Balearen. Hieronder vallen de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en tevens enkele onbewoonde eilandjes.

Grootte
In totaal 505.992km².

Hoofdstad
Madrid.

Samenleving

Historie
Spanje’s sterke, leidende positie als wereldmacht nam in de 16e en 17e eeuw af. Na perioden van oorlog en verval raakte Spanje de controle kwijt over de koloniën. In 1931 werd het land als republiek uitgeroepen. Politieke instabiliteit tussen de nationalisten met als leider generaal Francisco Franco resulteerde uiteindelijk in de vernietigende Spaanse Burgeroorlog die duurde van 1936-1939. De overwinning van de nationalisten gaf generaal Franco de macht tot aan zijn dood in 1975. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Spanje neutraal. Door o.a. een snelle economische modernisatie en het massatoerisme bloeide de economie van Spanje weer op en trad het in 1986 toe tot de Europese Unie. In 2004 werd Spanje opgeschrikt door aanslagen op forensentreinen waar in eerste instantie de Spaanse premier Aznar de terroristische Baskische terreurbeweging ETA verantwoordelijk voor hield. Later bleek dat de aanslagen vermoedelijk gepleegd zijn door Al Qaida, vanwege de Spaanse aanwezigheid van militairen in Irak. Mede hierdoor verloor premier Aznar de verkiezingen van de huidige premier Zapatero. Hij trok de troepen uit Irak terug.

Oppervlakte en populatie
Oppervlakte van het land: 505.992km². Aantal inwoners: 46.505.963 (juli 2010). Aantal inwoners per km²: 91.9.

Religie
Rooms-katholiek.

Staatsvorm
Constitutionele monarchie.

Taal
Spaans.

Klimaat

Beste reistijd
Jan. t/m dec. Afhankelijk van de streek waar men reist is Spanje het hele jaar goed te bezoeken. In de maanden juli en aug. kan het vooral in het zuiden en op de Balearen erg heet zijn.

Klimaat
Spanje kent door de diverse landschappen binnen het land verschillende klimaten. Aan de Costa’s en de Balearen heerst een mediterraan zeeklimaat, met warme en soms hete zomers en zachte winters. Aan de zuidkust van de Middellandse Zee en op de Canarische Eilanden heerst een subtropisch klimaat met gedurende het hele jaar door warme temperaturen.

Toerisme

Natuur
Spanje heeft door de vele landschappen een diverse natuur. De kusten zijn vrij vlak en langgerekt en in het binnenland is het heuvelachtig. De natuur op de Canarische Eilanden wordt gedomineerd door vulkanische landschappen. Spanje kent een aantal gebergten, waarvan de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in Andalusië de bekendste zijn. In de Sierra Nevada ligt de hoogste berg op het vasteland en hier wordt in de winter geskied. De hoogste berg van Spanje ligt op Tenerife; de ruim 3700m hoge vulkaan Pico del Teide. Spanje kent veel nationale parken, o.a. Doñana in Andalusië en Albufera in Valencia.

Cultuur
Spanje kent een groot cultureel erfgoed door de diverse volkeren, die zich in de afgelopen eeuwen in het land hebben gevestigd en invloed hebben uitgeoefend op o.a. de architectuur van de verschillende kerken en kathedralen. De hoofdstad Madrid werd in 1992 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Enkele kunstschatten zijn te bewonderen in musea, waaronder het Guggenheim in Bilboa en het El Prado-museum in Madrid. Bekende Spaanse kunstenaars zijn o.a. Gaudí, Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí. Vrijwel dagelijks vinden er in Spanje fiesta’s plaats. Deze feesten zijn vaak gebaseerd op de katholieke geloofsovertuiging van het land en worden uitbundig gevierd met optredens en parades. Zo zijn er in de week voor Pasen kleurrijke processies in heel Spanje. De Spanjaarden staan erom bekend om hun sociale leven voor hun werk te laten gaan, waardoor het mañana (dat kan tot morgen wachten) aangeeft dat ze zich niet laten leiden door de klok. Enkele bevolkingsgroepen in Spanje onderscheiden zich van de rest door o.a. een afwijkende taal, zoals de Catalanen in het noordoosten, de Galiciërs en Basken in het noordwesten en de Gitanos (zigeuners).

Tradities en souvenirs
Spanje staat bekend om o.a. de traditionele muziek en dans, waaronder de gitaarmuziek en flamenco. Een andere, enigszins omstreden traditie zijn de stierengevechten (zgn. corridas), waarvan er jaarlijks ca. 13.000 plaatsvinden. Hierbij zien de Spanjaarden de corrida niet als een gevecht, maar als een artistieke uiting, waarbij de superioriteit van de mens over het dier wordt getoond. Bekende Spaanse souvenirs zijn traditioneel aardewerk, keramiek, lederwaren en kant- en borduurwerk. Verder kan men o.a. poppetjes in klederdracht, castagnetten en kleine tapijten verkrijgen in de diverse souvenirwinkels.

Lokale keuken
Spanje kent een uitgebreide keuken met veel typische gerechten die per streek verschillen. Diverse soorten wijnen, peulvruchten, kazen en worsten, waaronder chorizo en jamón serrano, komen veel voor in de lokale gastronomie. Spanje staat ook bekend om zijn populaire tapas, kleine, vaak simpele hapjes die vers bereid worden en die ook in het buitenland erg populair zijn. Tussen 14:00 en 17:00 uur wordt er in heel Spanje siësta gehouden en ligt het leven bijna stil. Typische Spaanse gerechten zijn de tortilla (een gevulde omelet met aardappels), paella (rijstgerecht met o.a. zeevruchten en kip), gazpacho (koude soep met groenten en kruiden) en verschillende cocidos (stoofpotten). Een typische Spaanse drank is de sangria, rode wijn aangemaakt met suiker, sinaasappel en diverse soorten vruchten. Aan de drank zijn verschillende soorten sterke alcohol (likeur of brandewijn) toegevoegd en de drank is erg populair bij buitenlandse toeristen.

Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: uitgedrukt in sterren (max. 5). De meest luxe hotels met de toevoeging de luxe. Hostals krijgen max. 3 sterren, pensions max. 2 sterren. Classificatie appartementen en/of bungalows: uitgedrukt in sleutels (max. 4), echter niet alle appartementen, bungalows en villa’s zijn ingedeeld. Voor aparthotels wordt geen eenduidige classificatie gehanteerd (sterren of sleutels).

Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Iberia. Het openbaar vervoer in Spanje is over het algemeen goed geregeld en vergelijkbaar met die van Nederland. Er is een vrij uitgebreid busnetwerk, vooral in en rondom de grotere steden. Per streek wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Een vergelijkbaar treinnetwerk is er op het vasteland, al staat de nationale treinmaatschappij bekend om vertragingen. Tussen het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden (en de eilanden onderling) zijn diverse veerdiensten. Er wordt rechts gereden. Het wegennet is goed in Spanje, ook op de Canarische Eilanden en de Balearen zijn de wegen veelal verhard en goed onderhouden. De wegen in het binnenland zijn vaak smaller en soms onverhard. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Spanje reizen boeken
Als u goedkoop naar Spanje wilt reizen kunt u uw vakantie Spanje 2013 boeken bij Lazytours.nl.

Praktisch

Alarmnummer
112.

Elektriciteit
220-230V. Een enkel stopcontact is alleen geschikt voor stekkers met platte polen, zodat een verloopstekker nodig is.

Gezondheid
De medische zorg is in heel Spanje over het algemeen goed en vergelijkbaar met die van Nederland. Men kan niet alleen terecht bij openbare ziekenhuizen, maar ook bij privéklinieken (clínicas) waar het niveau van de zorg wel kan variëren. Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. N.a.v. de Schengenovereenkomst is er in principe geen paspoortcontrole.

Munteenheid
Euro.

Nederlandse ambassade
Adres: Torre Espacio Paseo de la Castellana 259 D, 28046 Madrid, Spanje. Telefoonnr.: 00 34 913 537500. Faxnr.: 00 34 913 537565. E-mail: mad-info@minbuza.nl

Prijzen
Het gem. prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland.

Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (900 990 031). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.

Tijdverschil
Vasteland en Balearen geen. Canarische Eilanden 1 uur vroeger dan in Nederland.

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign