Turkije

Vakantie Turkije Prijzen en beschikbaarheid »

Uw goedkope vakantie Turkije en all inclusive Turkije boekt u bij Lazy Tours. Turkije is al jaren een zeer populaire reisbestemming voor zowel een zonvakantie als gezinsvakantie. Een goedkope vliegvakantie Turkije boekt u bij Lazy Tours. Prijzen en beschikbaarheid bekijken

 

Tijdens uw vakantie Turkije gaat u begrijpen waarom het land zo’n populaire vakantiebestemming is. Turkije, het land van thee drinken, handgemaakte tapijten en de aangename temperatuur. In de Turkse steden en dorpjes ontdekt u veel cultuur, natuur en historie. Daarnaast heeft Turkije rustgevende stranden en een helder blauwe zee. Voor een jongerenvakantie is dit oost-mediterrane land ook meer dan perfect. In badplaatsen zoals Marmaris, Alanya en Antalya is het nachtenlang feesten en overdag bijkomen op het strand of bij uw all inclusive hotel. Kortom: Turkije biedt een heerlijke vakantie voor iedereen. Bij Lazytours.nl boekt u bovendien zonder boekingskosten dus kunt u altijd goedkoop naar Turkije boeken.

 

Cultuur in Turkije
Wie het heeft over de Turken begint direct over hun gastvrijheid. De Turken staan erom bekend. Dit komt omdat het in de Koran een van de beginselen is gastvrijheid te tonen aan vreemden. In de grote steden is dit misschien wat naar de achtergrond gedrukt, maar reist u door de dorpjes op het platteland dan zult u merken hoe verheugd de inwoners zijn met uw bezoek. Geheid dat u mag aanschuiven voor het avondeten. De Turken zijn er altijd voor in om samen een kopje thee te drinken, een echte Turkse traditie. Wat de Turken ook graag doen is waterpijp roken. Een waterpijp, een nargile, zoals de Turken het zelf noemen, staat in tal van cafés en restaurants. Samen een waterpijp roken, met een alcoholisch drankje erbij, is een gebruikelijk sociaal gebeuren.

 

Religie in Turkije
Het zal u niet verbazen dat 99% van de bijna 80 miljoen Turken die Turkije telt aanhanger is van het islamitisch geloof. Het andere procent geniet een godsdienstvrijheid.

 

Eten en drinken in Turkije
Turkije heeft een van de lekkerste keukens van de wereld. De meeste gerechten zijn licht pikant en vooral kebab is erg smaakvol. Ander typisch Turks eten is: cacik (yoghurt-komkommersoep), corba (soep met yoghurt en graankorrels), baklava (zoet en machtig nagerecht) en lokum (Turks fruit). Houdt u niet van traditionele Turkse gerechten, dan is er bijna altijd eten uit eigen land in de winkels te koop of in de restaurants te bestellen.

 

Feestdagen in Turkije
Turkije kent vele jaarlijkse feestdagen. De drie belangrijkste zijn Feest van de kinderen, het Suikerfeest en het Offerfeest. Feest van de kinderen, Cocuk Bayrami in het Turks, herdenkt de kinderen die zijn omgekomen in de onafhankelijkheidsoorlog en wordt gevierd op 23 april. Kinderen krijgen die dag veel aandacht, zijn vrij van school en mogen bijvoorbeeld op de stoel van een bestuursambtenaar zitten. Suikerfeest, Id-al-Fitr in het Turks, wordt op de eerste dag van de tiende maand gevierd. Het feest staat in teken van het breken met de vasten; het einde van de Ramadan. Iedere moslim gaat die dag naar een moskee voor het uitspreken van een feestgebed. Verder bestaat de dag uit veel eten, feesten en gezellig met elkaar praten. Offerfeest, Eid Al-Adha in het Turks, is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt drie dagen en begint op de tiende dag van de twaalfde maand, maar dan wel volgens de islamitische kalender. De Turken herdenken op deze dag het offer dat Abraham moest maken aan Allah. Abraham offerde als eerbetoon zijn zoon Ismaël. De Turken, die het zich kunnen veroorloven, kopen die dag een schaap en slachten met dezelfde gedachte het dier op straat.

 

Geschiedenis in Turkije
De geschiedenis van Anatolië, zoals Turkije vroeger heette, gaat vele duizenden jaren terug. Door de eeuwen heen kent Turkije vele soorten beschavingen, waardoor het land ook wel de Wieg der Beschaving wordt genoemd. Als u door het land reist, zult u begrijpen waarom. In Turkije ligt een van de oudste steden ter wereld, Catal Höyük, die een blijvende invloed heeft achtergelaten op de huidige beschaving. Door de dertien verschillende rijken, zoals het Romeinse, het Perzische en het Osmaanse, biedt het land u een scala aan historie en cultuur. De recente geschiedenis van Turkije is evenzo bijzonder te noemen. In 1922 viel het Osmaanse Rijk ten val. De laatste sultan werd verdreven, waarna de huidige staat, de Republiek Turkije, werd gesticht door Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk betekent vader van de Turken. Hij bracht vrede en stabiliteit, waardoor de economie enorm groeide en het land flink moderniseerde naar het Europese model. In 1983 keerde officieel de democratie terug.

 

Flora en fauna in Turkije
Iets meer dan 1/3 van Turkije bestaat uit steppe, een boomloos landschap. Turkije beschikt over 33 nationale parken. Hierin leven bijzondere planten- en dierensoorten die belangrijk zijn voor wetenschap en educatie. Het is daarom ook verboden de dieren te voeren en de planten en bloemen te plukken. Bijzondere dieren in het noordoosten van Turkije zijn de bruine beer, de Europese wolf en verschillende soorten gieren. In het mediterrane gebied valt het roofdierengehalte wel mee. Daar komt u eerder veel soorten vlinders, insecten en ijsvogels tegen.

 

Stranden Turkije
Turkije heeft veel en soms lange kiezel- en zandstranden. De verdeling daarvan is half om half. Als u een Blauwe Vlag op het strand ziet, betekent dit dat er schone stranden zijn en dat het zwemwater er goed is. Wij raden u aan waterschoenen te dragen wanneer u een kiezelstrand bezoekt. Indien u veel op het strand wil liggen is het boeken van een zomervakantie Turkije het populairste, maar ook de rest van het jaar kunt u in Turkije genieten van het strand.

 

Werelderfgoederen in Turkije
Tijdens uw goedkope vakantie Turkije moet u eens overwegen enkele werelderfgoederen te bezoeken. Dit zijn culturele en natuurlijke gebouwde en ongebouwde monumenten, die op wereldniveau van buitengewone betekenis zijn en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Werelderfgoederen moeten worden beschermd. U kunt daaraan bijdragen door tijdens uw vakantie naar Turkije afval niet achter te laten, op de aangegeven paden lopen en alleen daar foto’s te maken waar dat is toegestaan. Voorbeelden van werelderfgoederen in Turkije zijn Hierapolis en Pummakale (twee archeologische vindplaatsen waar kalk- en koolzuurhoudend water naar beneden stroomt over vele terrassen en geulen), Xanthos (antieke stad in Lycië in het zuidwesten van Turkije) en bijvoorbeeld Hattusha (overblijfselen van belangrijke kleitabletten).

 

Praktische informatie Turkije
Valuta
Nieuwe Turkse Lira. De wisselkoersen variëren flink, maar aan te nemen is dat 1 Turkse Lira (TL) evenveel waard is als vijftig eurocent.

 

Pinautomaten
Het aantal pinautomaten in Turkije neemt gestaag toe. Let er bij het pinnen op dat de automaat is voorzien van het logo van uw creditcard of het Cirruslogo. Wissel uw geld niet in Nederland, maar pin een bepaald geldbedrag in Turkije, op bijvoorbeeld de luchthavens. Over het algemeen is dit goedkoper. Als u een wisselbewijs meekrijgt bij het wisselen van uw euro’s in Turkse lira raden wij u aan dit te bewaren. Wisselt u de Turkse lira weer om dan kan er om dit wisselbewijs gevraagd worden.

 

Creditcards
De gangbare creditcards, zoals VISA, Diners, Master en Amex, worden in de grotere winkels en de grote hotels en restaurants geaccepteerd.

 

Fooien
Het verschil tussen rijk en arm is groot in Turkije. De Turken leven van fooien. Het is daarom heel gebruikelijk om tijdens uw vakantie naar Turkije wat fooi te geven aan het hotelpersoneel of aan taxichauffeurs. Met één euro, of zelfs vijftig cent, zijn de inwoners al erg dankbaar. Als blijk van waardering kan het voorkomen dat de Turkse schoonmaaksters een extra schoonmaakbeurt inlassen voor uw kamer.

 

Tijdsverschil
In Turkije is het één uur later dan in Nederland

 

Reisduur
De reis duurt ongeveer 3 uur en drie kwartier.

 

Legitimatie
In principe volstaat een ID-kaart in Turkije als legitimatie. Toch raden wij u aan altijd met een paspoort te reizen. Voor de zekerheid kunt u altijd de Turkse ambassade in Nederland raadplegen.

 

Visum
In Turkije bent u verplicht bij aankomst op het vliegveld een visum aan te schaffen voor vijftien euro. Het makkelijkst is als u dit bedrag per persoon contant bij u heeft. Dit visum is voor Nederlanders drie maanden geldig. Ook voor kinderen die bij de ouders op het paspoort staan, dient u een visum aan te schaffen.

 

Taal
De officiële en enige taal die men in Turkije spreekt is Turks. Dit is een lastige taal voor een buitenlander. Met een woordenboekje en handen- en voetenwerk komt u ook aardig ver. In de toeristenplaatsen spreken de meeste Turken gelukkig goed Engels.

 

Vaccinaties
Voor informatie over vaccinaties adviseren wij u contact op te nemen met de GGD.

 

Drinkwater
Water uit de kraan is niet overal geschikt voor consumptie. Wij adviseren u daarom in de supermarkt gezuiverd drinkwater te kopen. Let u erop dat de flessen de oorspronkelijke sluiting hebben. Tanden poetsen kan wel met het kraanwater, maar als u het niet vertrouwt, moet u drinkwater uit de supermarkt gebruiken. Gebruik van kraanwater is dus op eigen risico.

 

Openbaar vervoer
De bekendste manier van reizen met het openbaar vervoer in Turkije is reizen met een dolmus, wat letterlijk volle bus betekent. Het is een kleine bus en de chauffeur laat vaak iets te veel mensen binnen. Wilt u reizen met een dolmus steek dan uw hand op. Zwaai niet, want dan zwaait de chauffeur vriendelijk terug. De dolmus stopt op weinig plaatsen, dus wilt u tussendoor uit de bus, dan roept u ‘stop’. Ook het betalen van een buskaartje gaat anders dan in Nederland. De prijzen verschillen altijd, maar zijn over het algemeen niet hoog. Als u gaat betalen, geeft u de persoon voor u het geld. Deze geeft het door naar voren, totdat het de chauffeur bereikt. Het wisselgeld krijgt u op eenzelfde wijze terug. Tip: zorg ervoor dat u niet teveel wisselgeld moet terugkrijgen, want dit kan de chauffeur nog wel eens houden. U kunt ook reizen met grote bussen en met taxi’s. Dat principe werkt hetzelfde als in Nederland.

 

Klimaat Turkije
Het klimaat in Turkije is op te delen in drie verschillende zones. Langs de kust zorgt het klimaat voor milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomer. In het oosten heerst een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden. In het midden van Turkije heerst er een steppeklimaat met weinig neerslag. Al met al is het klimaat in heel Turkije zeer aangenaam waardoor u optimaal kunt genieten van uw vakantie Turkije of all inclusive Turkije . Klik hier om de weersverwachting Turkije te bekijken.

 

Beste reistijd Turkije
In Turkije is het weer het hele jaar door zeer aangenaam. Hoewel het hoofdseizoen in de zomervakantie ligt kunt u ook prima voor winterzon naar Turkije. Populaire vakanties naar Turkije zijn de zomervakantie, meivakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en voorjaarsvakantie. Indien u bij ons boekt kunt u het hele jaar door profiteren van kinderkorting. Boekt u vroeg dan profiteert u vaak ook nog eens van de vroegboekkorting. Wilt u goedkoop naar Turkije? Dan kunt u het beste een vakantie buiten de schoolvakanties plannen.

 

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign